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Dear Mrs. Barkley,

I am sorry that I have not gotten back to you more quickly.  The past couple 
weeks have been very busy, and I wanted to be able to respond to your important 
question more carefully than would have been possible had I tried to ‘squeeze in’ 
time for responding prior to now.

I appreciated hearing of your concern about the bread that we bake here at 
the Newman Center for our celebration of the Eucharist.  I will surely respond to 
your question (“How can this be valid for consecration when it is not unleavened?”),
but it also seems important to place that response in a larger context.

This context will unfold in four steps.  First, I’ll write a little about why we 
think it’s important to use substantial bread for the Eucharist.  Secondly, I’ll address
the issue of validity.  Thirdly, while I can assure you quite surely that our bread is 
valid matter for the Eucharist, our practice is in tension with some liturgical 
regulations; while these do not have anything to do with validity and therefore are 
not immediately pertinent to the precise question that you asked, I want to be fully 
honest with you and write about those tensions.  And fourthly, since I’m aware that 
our use of substantial bread makes Mollie uncomfortable and I feel very badly about
that, I also want to share with you the fact that many, many people have had 
precisely the opposite experience, namely, they have expressed to us how their 
Eucharistic spirituality has been deepened by this very practice.

1.  Why do we use substantial bread?

The  General  Instruction  of  the  Roman Missal states  the  following  general
principle in section 283:  “The nature of the sign demands that the material for the
Eucharistic celebration appear as actual food.”  Then, remembering that the earliest
name for the Eucharist in apostolic times was “the breaking of the bread,” the 
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Instruction continues to state that the Eucharistic bread “should therefore be made 
in such a way that the priest can break it and distribute the parts to at least some of
the faithful.”  This gesture “will more clearly show the eucharist as a sign of unity 
and charity, since the one bread is being distributed among the members of one 
family.”  This same section states that “small hosts may be used,” if the number of 
communicants it too large, but that is clearly not the preferred form of bread.

We try here to celebrate Eucharist in a way that is faithful to this principle.  It 
is our hope that our Eucharistic bread clearly “appear as actual food.”  This is how 
the Church celebrated Eucharist for its first thousand years.  People brought to 
Eucharist the bread that they baked in their homes, the same bread that they ate at
meals.  This kept a vivid awareness of the fact that Jesus chose to be present to His 
Church in the form of true food for us to eat and drink.  The Eucharist is a sacrifice, 
but there are many forms of sacrifice, and the Eucharist is a sacrificial meal.  In the 
first centuries of the Church’s life, to which we look to find the immediate impact of 
the tradition handed on by the apostles, not a single one of the Church Fathers that 
I am aware of ever wrote of unleavened bread being used for Eucharist; many of the
Fathers, though, insisted on the symbolic significance of the Eucharist being 
celebrated in such a way that the faithful could receive communion from the one 
loaf that is broken by the presiding priest.  [To be sure of this, I’ve checked all the 
indexed references to ‘Eucharist’ in Johannes Quasten’s classic three-volume 
Patrology, Utrecht, Holland:  Spectrum, 1950.]

The General Instruction (which can be found in the front of any copy of The 
Sacramentary) clearly encourages us to do what we can to reconnect with that 
ancient tradition.  It means a great deal to me that at the Newman Center we 
celebrate Eucharist in a way that connects us with the way of celebration that fed 
the faith of the martyrs of the early Church.

We are able to break bread and to have many in our assembly share 
communion from the one load, the sign of unity to which the General Instruction 
refers.  We join the nameless disciples of Luke’s Gospel on the way to Emmaus:  
“. . . they recounted. . . how they had come to know him in the breaking of the 
bread” (Luke 24.35).  This also makes possible a more vivid experience of the 
Eucharistic meaning of Jesus’ multiplication of the loaves and fishes, especially in 
the sixth chapter of John’s Gospel, which the Catholic Church has always seen as a 
revelation of the meaning of the Eucharist.  In Jesus’ ‘Bread of Life Discourse,’ he 
counters the people’s uncomfortableness with His talk of eating His body with an 
intensification of the verbs referring to ‘eating.’  In John 6.54, when we are 
instructed to ‘feed on [Christ’s] flesh,’ the Greek very trogein carries the 
connotation of “gnawing,” which is further intensified in the following verse which 
insists that Christ’s body is “real food” and His blood is “real drink.”  [This is 



extensively analyzed in the classic Catholic commentary on the fourth Gospel by 
Raymond Brown:  The Gospel According to John ( I- XII, NY:  Doubleday, 1966, pp. 
281-294.]

We try to make it very evident that the bread is actual bread, and the 
breaking is actual breaking.  And in this effort, I think we’re being faithful to what 
the Church asks of us in the General Instruction to the reformed liturgy of Vatican II.

2. The Question of Validity

Quite simply, whether the bread is unleavened or leavened does not affect 
the validity of the Eucharist.  The Ecumenical Council of Florence in 1439 formally 
presented the definitive teaching of the Catholic Church that the Eucharist can be 
validly consecrated “in unleavened or leavened bread.”  [This can be found in the 
official compilation of Catholic Teaching, the Enchiridion Symbolorum, #1303.]  This 
teaching was repeated by Pope Pius X in his apostolic constitution Tradita ab 
antiquis in 1912.

If leavened bread rendered the Eucharist invalid, then virtually every 
Eucharist celebrated from apostolic times through the tenth century would have 
been invalid, as would the Eucharist celebrated to this day in Eastern Churches that 
are in union with Rome (such as the Ruthenians, Ukrainians, and Maronites).

Josef Jungmann’s classic study, The Mass of the Roman Rite (NY:  Benziger 
Brothers, 1959), gives a brief, but fascinating history (pp. 330-333).  He notes that 
both literary accounts and pictorial illustrations show that the bread used for 
Eucharist in the early centuries was the same leavened bread that was used for 
domestic purposes.  As mentioned above, none of the Church Fathers refer to 
unleavened bread in connection with the Eucharist, and any who do make any 
reference to specific types of bread used (e.g., St. Gregory the Great) clearly refer to
bread that is leavened.  Only in the ninth century did unleavened bread begin to be 
widely used, and this usage was resisted strongly by the church of Rome, which did 
not adopt it until late in the eleventh century.

The Eastern Churches have a deep reverence for the ancient tradition, and no
movement away from the ancient tradition toward unleavened Eucharistic bread 
ever occurred in the East.  The uniate Eastern Churches, whose priesthood and 
Eucharist are recognized as valid by Rome, continue their unbroken continuity with 
the ancient tradition of the church in their use of leavened bread.

It was in view of both the tradition of the first ten centuries in the West and of
the unbroken tradition in the East, that the Council of Florence gave its definitive 
teaching that both leavened and unleavened bread are valid matter for the 
Eucharist.  That is the formal, definitive teaching of the Catholic Church.



And while the bread we use may perhaps not be technically unleavened, it is 
unleavened in the sense of not being yeast bread.  The basic meaning of the bread 
of Passover being unle3avened in the book of Exodus is that in their haste to depart 
from Egypt the Israelites did not have time to let bread rise, and so it needed to be 
unleavened.  The ingredients of our bread are mixed together and it’s put in the 
oven.  We try in this way to include the symbolic meaning of the unleavened 
Passover bread.

But, back to your actual question, whether our bread is regarded as leavened 
or unleavened does not affect the validity of Eucharist celebrated here.

Related to this, you also allude to the “flavoring (honey)” used in our bread.  
As to any possible affect of this on validity, a 1929 instruction of the Congregations 
for the Discipline of the Sacraments is significant.  John Huels, a widely respected 
canon lawyer, summarizes this instruction as follows:  “This dicastery of the Holy 
See affirmed the tradition that the bread must be made of wheat flour; if there are 
any additives in it, they cannot be such that the bread would no longer be 
considered wheat bread ‘according to the common estimation.’  This means, in 
effect, that if the bread contains substances other than wheat flour and water, it 
would still be valid matter provided it could be commonly regarded as wheat 
bread.”  [One Table, Many Laws.  Collegeville MN:  Liturgical Press, 1986.  Pp. 55-
56.]

A similar instruction was given in 1979 by the Congregation for the Doctrine 
of the Faith:  “. . . where there is question of slight additions (e.g., salt, condiments) 
the matter will be valid but illicit.”  Huels comments on this instruction:  “This is 
another way of saying that if the additives are of such a kind and amount that they 
would render the substance something other than wheat bread according to the 
common estimation, that substance would be invalid matter for the Eucharist” ]p. 
56].

No one who tastes (or even just reads the recipe for) the bread we use will 
have any doubt about its being wheat bread.  The additions are slight, and 
according to any meaning of common estimation it would be regarded as wheat 
bread and nothing else.  I’ve just checked five different recipe books at random, 
containing a couple dozen recipes for “wheat bread,” and not a single one comes 
anywhere near being as purely “wheat bread” as does the recipe for our Eucharistic 
bread.

I haven’t meant to belabor these points, but I wanted to be very clear with 
regard to this issue since this is the actual question that you asked.  Our Eucharistic 
bread may be in tension with some liturgical regulations (and I will address those in 
the next section), but these have nothing to do with validity.

3.  Other Regulations



There are, though, a number of liturgical regulations with which our practice 
is not in full compliance.  And while these have nothing to do with the question of 
validity, I want to be very forthright with you and acknowledge that I am very aware
of them.

Canon 926 of the Code of Canon Law states that “the priest is to use 
unleavened bread in the celebration of the Eucharist.”  This is also stated in section 
1.8 of the 1980 instruction of the Sacred Congregation for the Sacraments and 
Divine Worship Inaestimabile Donum:  “. . . the bread. . . in accordance with the 
tradition proper to the Latin Church. . . must be unleavened.”

Inaestimabile Donum, in the same section, also states that the bread “must 
be made solely of wheat.”  And canon 924.2 states that “the bread must be made of
wheat alone.”

These are requirements for the licit celebration of the Eucharist, but make no 
claim to touch upon matters that affect validity.  [This is made clear in the 
comments relative to canons 924 and 926 in the commentary on the Code of Canon
Law, published by the Canon Law Society of America, NY:  Paulist Press, 1985, pp. 
657ff.]  They are still significant, though, and it does trouble me for our practice to 
be in tension with these requirements.

Why, then do we do what we do?  Because there is a tension within the body 
of Eucharistic law and instruction itself.  The General Instruction is the basic law for 
celebration of Eucharist in the Church.  Failure to observe its general principle that 
the Eucharistic bread should “appear as actual food” also renders the Eucharistic 
celebration illicit, though not invalid.  The only exception states is that hosts may be
used when there is such a large number of communicants that it is simply not 
possible to use substantial bread.  When that situation does not hold, the use of 
hosts does not follow the prescription of this law and therefore is illicit.

John Huels [One Table, Many Laws, pp. 57-58] notes this tension between 
what is required by the General Instruction and by Inaestimabile Donum.  He draws 
attention to the fact that the Code of Canon Law is aware that such tensions could 
arise and provides (in canon 34.2) for dealing with them:  “Regulations found in 
instructions do not derogate from laws, and if any of them cannot be reconciled with
the prescription of laws, they lack all force.”

We are trying to live within that tension as best we can.  Our bread clearly 
“appear[s] as real food.”  Yet we also refrain from yeast leavening, and the additives
are extremely minimal and do not under any reasonable understanding of “common
estimation” detract from the bread’s reality as “wheat bread.”

Huels concludes his discussion with the question, “Are these two 
requirements reconcilable?” and responds:  “The law certainly poses a challenge to 
the baker’s art.”  Our bakers sincerely try to do their best.



4.  Concluding Reflections

Finally, I would just like to share with you some typical reactions we have 
heard from people over the years about the tradition of using substantial bread for 
Eucharist.  And it is a tradition here.  I don’t know how long it’s been going on, as 
this was the bread being used here when I arrived in 1989.  I purposely altered very 
little about the way liturgy is celebrated here, believing that it’s important for a 
community’s prayer to have continuity.  On a couple occasions over the past eight 
years, we’ve provided people with formal opportunities to offer comments and to 
ask questions about matters pertaining to our celebration of the Eucharist.  Many 
positive comments about our use of substantial bread emerged; none critical.  And 
that was not because people were in any way hesitant to be critical; they were 
about many things, and from many different perspectives.  But prior to Mollie’s 
question and your note this Fall, we had only heard comments from people 
expressing their appreciation for the labor that Sr. Rosemarie puts into baking the 
bread, along with the students who help her.

Here is a sampling of the kinds of comments I’ve heard over the years:

- A student who helped bake the bread remarked as to how moved she 
had been at Mass the next day at the Preparation fo the Gifts when I 
prayed:  “Blessed are You, Lord God of all Creation, through your 
goodness we have this bread to offer, which earth has given and 
human hands have made. . .”  She felt that some of her own self had 
gone into the offering that was being made to God, and I think that’s 
what the text of the prayer is trying to lead us to experience.  It’s 
harder for that meaning to be conveyed when there is no bread made 
by human hands, but wafers made by machines.

- Another student, who was received into full communion with the 
Catholic Church here, once commented that she viewed the commonly 
used hosts in this manner:  “It’s easier for me to believe that it’s the 
Body of Christ than it is to believe that it’s bread.”  And she proceeded 
to make very thoughtful observations, to this effect:  “I’m supposed to 
have to believe, after Mass, that it’s Christ’s Body; but before Mass, I 
shouldn’t have to be4lieve that it’s bread.  I should know it, I should be
able to know it’s bread by tasting it.”

- A similar comment that I treasure very much was made by a lifelong 
Catholic who observed that it had always bothered him that the hosts 
seemed almost as “special” before the consecration as we believed 
them to be after.  He said that it struck him powerfully to come to Mass
here, that we believe that ordinary bread, not anything special, truly 
becomes the Body of Christ.  That’s important to him, he said, “ 
because I’m nothing special, I’m very ordinary, and if God changes 



ordinary bread He can change an ordinary guy like me, too.  If it’s gotta
be something special to start with, though, I guess I’m out of luck.”

- There is a woman in her mid-sixties here, who bakes tens of dozens of 
rolls whenever we serve at the Banquet, the soup kitchen in Sioux 
Falls.  It has touched many of our students so deeply to realize that 
Florence wants to serve more than food to the Banquet’s guests, she 
wants to serve love.  One student who had also watched Sr. Rosemarie 
bake our Eucharistic bread, said she felt that she was serving love 
when she served Florence’s rolls, just as she felt the love that Sister 
Rosemarie puts into the bread that we use for Eucharist.

There have been many other comments over the years, most of which I don’t 
specifically remember.  But these give a feel for the kinds of comments that have 
been made.  Many, many people have remarked to us that our practice is not simply
something that they ‘like,’ but that it is something that has deepened their 
Eucharistic spirituality.

I think those who wrote the General Instruction knew that would happen, and 
that’s why the Church asked that our bread for Eucharist “appear as actual food.”

If you have any further observations or questions, please feel to write or give 
me a call and I’d be very happy to discuss those matters with you.

Sincerely,

(Reverend) James O. Englert

Director


