Keep and Share logo     Log In  |  Mobile View  |  Help  
 
Visiting
 
Select a Color
   
 
Přehled Gramatiky Českého Jazyka

 

pády čj

 

Dobrá znalost české gramatiky vám umožní mluvit a hláskujte češtinu profesionálně. Pomůže vám to porozumět kultuře českého jazyka. Své znalosti českého jazyka budete moci využít také při komunikaci s rodinnými příslušníky a přáteli, kteří jsou rodilými českými mluvčími.

 

podstatná jména

Používání českých podstatných jmen může být složité. Pohlaví, pád a číslo hrají roli při určování deklinace podstatných jmen.

 

Důležitý je také rod přídavných jmen. Česká podstatná jména, která označují osoby, se dělí na mužský a ženský tvar. Nicméně , existují výjimky.

 

České číslovky také závisí na čísle. Čísla lze skloňovat v minulém i aktuálním čase. Singulární čísla jsou označena genitivem . Jsou také označeny pomocí mužského a ženského rodu. V minulosti bylo množné číslo nahrazeno jednotnou instrumentální koncovkou -ma.

 

Čeština má velmi robustní flektivní systém. Skloňování je normou pro většinu podstatných jmen, přídavných jmen a číslovek. Nejčastějšími úpravami jsou ty, které obsahují přípony. Česká slova mají obvykle tři až sedm grafémů. Někdy jich však může být více než sedm.

 

Přídavná jména

 

Čeština je jazyk, který vyžaduje, abyste věděli, jak se přídavná jména používají. Přídavná jména se používají k úpravě podstatných jmen a dalších věcí ve větě. Přídavné jméno změní svůj tvar v závislosti na rodu, čísle a gramatickém případě podstatného jména.

 

V češtině jsou dostupné tři typy přídavných jmen. K přídavným jménům lze použít tázací slova, předložky a spojky. Existuje mnoho typů zájmen. Do západoslovanské jazykové rodiny patří i čeština. Nemá články jako jiné jazyky.

 

Česká přídavná jména se skloňují pro označení nálady a času. Čeština má aspektový význam času. Česká slovesa tvoří aspekty. Mají tři gramatické způsoby. K vytvoření minulého času se používají podmíněné způsoby. Indikativní nálada může být použita k popisu hypotetických událostí.

 

Slovesa

 

Několik sloves v češtině má aspektový význam. Doplnění k infinitivu lexikálního slova může dát aspektivní význam. An aspektového významu lze dosáhnout použitím gerundia nebo slovesa s perifrastickým výrazem.

 

Mezi nimi je aspektuální sloveso s ingresivním významem nejběžnější strategií pro překlad lexikálních sloves. Nejdůležitější funkcí každého slovesa, kromě jeho obvyklých významů, je jeho aspektová funkce. Přidává význam infinitivu lexikálního slovesa.

 

Kromě nejčastějších sloves má mnoho sloves aspektový význam. Jeden z nich je zacit. Druhý je zacinat.

 

Další sloveso s aspektovým významem je elipsa. elipsa je nejmenší gramatický tvar slovesa a je zajímavým prvkem k prozkoumání.

 

Gramatický případ

 

Český jazyk kromě mnoha dalších gramatických znaků rysy používá k určení gramatického pořadí slova předložky. Tato informace je zakódována ve slovesu, které má tři gramatické způsoby: indikativ, rozkazovací způsob , a podmíněné.

 

Předložky v češtině se používají také k určení rodu uvnitř věty. Pohlaví hraje v jazyce důležitou roli. Většina podstatných jmen, která popisují zvířata nebo lidi, má odlišné mužské a ženské tvary.

 

Čeština má tři rody: mužský (ženský) a ženský (střední rod). Toto není absolutní pravidlo. Existuje mnoho slov, která odpovídají více než jen jednomu paradigmatu.

 

České předložky se často používají s pády genitivu a dativu nebo akuzativu. Tento komplikovaný systém gramatických úprav byl částečně zděděn z praslovanských jazyků. Většina učebnic pokrývá české případy ve správném pořadí. Studenti však mají různé pohledy.

 

Rod

 

Český jazyk má kromě rodu podstatného jména ještě tři další gramatické kategorie. Toto jsou skloňování a číslo.

 

Česká podstatná jména jsou složena z velké části z pádů. Hlavním faktorem, který určuje rod slova, je velká a malá písmena. Ovlivňuje také pravidelné skloňování podstatného jména. Záleží na rodu a koncovce podstatného jména. V případě, že cíl objevit účinné informace o jazyk, musíte procházet https://pisnicky-pro-deti.eu/vyjmenovana-slova/ webová stránka.

 

U některých přídavných jmen lze použít i nominativ. Přídavné jméno musí být v tomto případě porovnáno s odpovídajícím podstatným jménem. Přídavná jména jsou klasifikována jako měkká a tvrdá. Měkká přídavná jména končí na -i, zatímco tvrdá na -y.

 

S nominativem lze použít i dva tvary množného čísla, které se také používají pro popisy veličin, které nejsou specifikovány. Nominativní tvar množného čísla se používá pro čísla od dvou do čtyři, zatímco tvar genitivu množného čísla se používá pro vyšší čísla.

 


Creation date: Nov 22, 2022 1:51am     Last modified date: Nov 22, 2022 1:51am   Last visit date: Apr 26, 2024 3:25am
    Report Objectionable Content