Keep and Share logo     Log In  |  Mobile View  |  Help  
 
Visiting
 
Select a Color
   
 
Proč Je Spánek Tak Důležitý Pro Dobré Zdraví?
Tipy pro spánek

Spánek je základním kamenem dobrého zdraví. Je stejně důležité mít dostatek spánku jako dobře jíst, cvičit a udržovat pevné vztahy. Zavedením dobrých spánkových návyků můžeme pozitivně ovlivnit náš imunitní systém a další tělesné funkce.

 

Mnoho Američanů má potíže s dostatečným odpočinkem každý den . Průměrná délka spánku se snižuje delší pracovní dobou, nabitějšími plány, digitálními technologiemi a dalšími faktory.

 

Dospělí v USA hlásí, že téměř polovinu času mají nedostatečný spánek. Vzhledem k tomu tolik požadavků na náš čas a pozornost, že je snadné zapomenout na spánek, pokud jde o stanovení priorit.

 

Pokud chcete zlepšit své celkové zdraví, spánek by měl být hlavní prioritou. I když může být někdy těžké vejít se do doporučených hodin, vyplatí se to.

 

Kolik spánku se doporučuje?

 

Spánek odborníci doporučují, aby průměrný dospělý spát 7 až 9 hodin za noc. Množství se však může lišit v závislosti na osobě. Nedostatek šestihodinového spánku za noc může vést k vážným zdravotním problémům, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, mrtvice a cukrovka.

 

Děti potřebují více spánku než dospělí a jejich doporučená doba se liší podle toho, jak jsou staré. Pro ​​vývoj mozku malých dětí pro děti a kojence je důležité mít dostatek spánku.

 

Výhody dostatku spánku

 

Můžete sklízet tolik výhod z neustále dobře spát. Tím, že dovolíme svému tělu řádně odpočívat, můžeme snížit riziko vzniku vážných onemocnění. Nedostatečný spánek je spojován s mnoha chronickými nemocemi, jako je mrtvice, kardio cévní onemocnění, diabetes 2. typu, obezita, deprese a další stavy. Tyto stavy lze zvrátit tím, že budete věnovat pozornost svým spánkovým návykům.

 

Spodní tělesná hmotnost

 

Možná překvapí vás, když zjistíte, že lidé, kteří mají kratší spánkové cykly, s větší pravděpodobností přiberou na váze než ti, kteří mají dostatek spánku. Může to být způsobeno metabolickými změnami v těle, ke kterým dochází, když nemá dostatek spánku. Děti jsou zvláště náchylné k přibírání .

 

Lidé se spánkovou deprivací budou také konzumují více kalorií než normálně. To je způsobeno poklesem hormonů chuti k jídlu a sníženou schopností kontrolovat chuť k jídlu. Pokud chcete zhubnout a zlepšit svůj metabolismus, je důležité mít zdravější spánkové návyky.

 

Zvýšení úrovně koncentrace a produktivity

 

Není žádným tajemstvím, že spánek hraje zásadní roli ve fungování mozku. Plně odpočinutá mysl jednoduše mnohem lépe myslí, soustředí se, podává dobré výkony a je produktivní.

 

Lidé si často myslí, že jsou produktivní, když zůstávají vzhůru příliš pozdě na to, aby se učili nebo pracovali. I když se to na první pohled může zdát neintuitivní, dostatek spánku může zlepšit váš výkon a udržení se více než dlouhý pracovní den.

 

Studie prokázaly, že nedostatek spánku může způsobit, že budete náchylnější k chybám a ovlivnit schopnost vašeho mozku správně fungovat. Dobře odpočatá mysl je na druhou stranu mnohem lépe schopna řešit problémy a zapamatujte si důležité informace.

 

Zvýšená imunitní odpověď

 

Dobrý spánek může mít velký vliv na náš imunitní systém. Lidé, kteří mají dostatek kvalitního spánku, méně pravděpodobně onemocní běžnými virózami, jako je běžný kašel . Je také pravděpodobnější, že se z nemoci rychleji uzdraví.

 

Zajímá vás, jak může spánek zvýšit imunitní odpověď? Naše těla vytvářejí a uvolňují cytokiny, když spíme. Tyto proteiny cytokiny chrání naše těla a pomáhají bojovat proti zánětu a infekci. Bez dostatečného spánku nemůžeme produkovat tolik těchto cytokinů. To nás může vystavit zranitelnosti vůči virům, protože naše úroveň ochrany je snížena.

 

Kvalita a kvantita spánku

 

Důležitý je dostatek spánku. Je však stejně důležité, abyste si dopřáli kvalitní odpočinek. Chceme se ujistit, že naše hodiny spánku nebudou přerušovány a umožní nám to hluboce upadnout do odpočinku. Pokud přejete objevit další více informací o zdravých spánkových návykech, musíš zkontrolovat zde na https://www.krasnesny.cz</a > web.

 

Co tedy můžeme udělat pro zlepšení kvality spánku? Zde je několik nápadů:

 

Vyhněte se kofeinu během noci

 

Kvalita vašeho spánku se může snížit, pokud budete konzumovat kofein před spaním. Chcete-li snížit účinky kofeinu na váš spánek, zkuste se mu vyhnout později během dne.

 

Připravte se na spánek

 

Důsledný režim před spaním může vašemu mozku signalizovat, že je čas jít spát. Rutiny mohou zahrnovat věci jako čtení, zhasínání světel, převlékání do pyžama nebo ranní vstávání. Naše těla mohou být navíc uvolněnější, pokud dokážeme spát a okamžitě se probuď.

 

Cvičte dříve během dne

 

Nejlepší je cvičit alespoň 3 hodiny před spaním. Kortizol zvyšuje ostražitost mozku, což může ztížit usínání. Můžete to udělat tak, že začnete cvičit dříve během dne.

 

Závěr

 

Pokud chcete zlepšit své celkové zdraví, stojí za to věnovat pozornost tomu, jak spíte.

 

Snažte se zaměřit na zlepšení kvantity i kvality spánku, abyste zabránili chronickým onemocněním a zlepšili kognitivní funkce. Pro ​​správný vývoj mozku v mládí zajistěte, aby vaše děti dostávaly dostatek spánku.

 


Creation date: Jun 6, 2022 10:04pm     Last modified date: Jun 6, 2022 10:04pm   Last visit date: May 5, 2024 8:07pm
    Report Objectionable Content